Kuinka sitouttaa ja aktivoida liikunta-alan asiakkaita?

Kuinka sitouttaa ja aktivoida liikunta-alan asiakkaita?
Kokosimme yhteen muutamia käytännön esimerkkejä siitä, miten asiakkuuden elinkaaren eri vaiheisiin kuuluvia liikunta-alan asiakkaita voidaan sitouttaa ja aktivoida.

Vuoden alku on liikuntakeskuksissa usein kiireistä aikaa kun sekä uudet että vanhat asiakkaat suuntaavat innolla toteuttamaan uudelle vuodelle ja elämälle asetettuja tavoitteita. Valitettavasti pelkkä alkuinnostus ei kuitenkaan aina yksistään riitä kantamaan asiakkuutta ensimmäistä kuukautta pidemmälle ja joskus käy niin, että aiemmin sitoutuneet asiakkaat muuttuvat passiivisiksi (tai jopa menetetyiksi).

Onneksi peli ei kuitenkaan tässä kohtaa vielä suinkaan ole menetetty, vaan oikeanlaisella viestinnällä voidaan saada paljon aikaiseksi asiakastyytyväisyyden ja -sitoutumisen lisäämiseksi.

Jotta viestin sisältö saadaan muotoiltua vastaanottajan kannalta mahdollisimman houkuttelevaksi, kannattaa asiakkuuden eri vaiheet ottaa myös huomioon.

Asiakkuuden elinkaari -ajattelua noudattaen asiakkaat voidaan yleensä jakaa seuraaviin ryhmiin:
  • kiinnostuneet eli henkilöt, jotka eivät ole vielä asiakkaita, mutta ovat osoittaneet kiinnostusta palveluitasi kohtaan esimerkiksi tutustumiskäynnin tai -jakson muodossa
  • sitoutuneet eli olemassa olevat aktiiviset asiakkaat
  • passiiviset sekä menetetyt asiakkaat, jotka tulisi saada aktivoitua uudelleen sitoutuneiksi
Ohessa muutamia käytännön esimerkkejä siitä, miten asiakkuuden elinkaaren eri vaiheisiin kuuluvia liikunta-alan asiakkaita voidaan sitouttaa ja aktivoida:

1) Kiinnostuneiden sitouttaminen ja koukuttaminen oikeanlaisella viestinnällä

Kun palveluistasi kiinnostunut henkilö on käynyt edullisella tai ilmaisella tutustumiskäynnillä/-jaksolla, kannattaa hänelle tämän jälkeen lähettää “Toivottavasti käyntisi oli hyvä” -tyyppinen viesti, joka sisältää myös tietoa palveluista, koulutuksista ja/tai asiakkuuden eduista, tarjouksia tms.Luomalla tutustumiskäynnistä erillisen tuotteen pystyt hakemaan kaikki sen ostaneet tai käyttäneet asiakkaat ja muodostamaan heistä asiakasryhmän, jolle voit viestin lähettää. Samaa asiakasryhmää voit hyödyntää myös tekemällä tarjouksen, joka on kohdistettu vain siihen kuuluville henkilöille ja voimassa vain tietyn aikaa. Näin voit madaltaa kiinnostuneen kynnystä liittyä jäseneksi entisestään.

2) Asiakkaiden sitouttaminen ja asiakasluottamuksen kasvattaminen huolella mietittyjen uutiskirjeiden avulla

Nykyisten asiakkaiden kannalta hyvää palvelua ja hyödyllistä sisältöä ovat esim. tuote- ja palvelu-uutuuksista viestiminen, tapahtumista tiedottaminen ja muistuttelu, yhteistyökumppaneiden asuste- ja välinetarjouksista vinkkaaminen jne.Myös olemassa olevat jäsenet ja vanhat saliketut voivat hyötyä ohjauksesta ja ammattilaisen vinkeistä. Siksi myös nykyisille jäsenille kannattaa joskus tarjota mahdollisuus ilmaiseen ohjaukseen tai ryhmätuntiin. Voit muodostaa aktiivisista asiakkaista ns. dynaamisen asiakasryhmän, joka sisältää kaikki asiakkaat, joilla on joku voimassa oleva kortti tai jäsenyys. Tämän ryhmän avulla voit tavoittaa kaikki nykyiset asiakkaasi kerralla.

3) Passiivisten asiakkaiden aktivoiminen ja menetettyjen takaisin hankinta

Jos asiakkaan aktiivisuustaso on jo laskenut, asiakkaan irtisanoutumisriski kasvaa. Näille asiakkaille kannattaa lähettää “Meillä on sinua ikävä” -tyyppinen herättelyviesti, jossa on jokin sopiva koukku asiakkaan aktivoimiseksi.Jo viikon – kahden poissaolo indikoi motivaation vähenemistä ja toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä. Voit luoda näistä “riskiasiakkaista” dynaamisen asiakasryhmän siten, että ryhmään kuuluvat kaikki asiakkaat, joilla on jokin voimassa oleva kortti tai jäsenyys, mutta ei ollenkaan käyntejä tai vain muutama käynti esim. viimeisen kahden viikon ajalta. Voit itse päättää, kuinka monta tapahtumaa tai mikä ajanjakso ehtona on.

Asiakas­kokemukseen panostaminen nyt vain on hyvää bisnestä.

Hyvin suunnitellun ja toteutetun asiakasviestinnän avulla asiakkaat pysyvät ajan tasalla ja heillä on mahdollisuus vuorovaikutukseen.

Tällä voidaan myös saavuttaa kolme liikeyrityksen kannalta merkittävää asiaa:

  • lisämyynti
  • kustannussäästöt (no-show’n vähentäminen)
  • asiakastyytyväisyyden sekä -pysyvyyden kasvattaminen.

Jos haluat keskustella lisää siitä, miten teidän yrityksenne voi hyödyntää Tehdeniä asiakasviestinnän kehittämisessä, autamme mielellämme. Ota vain rohkeasti yhteyttä meihin!

Oletko uusi yrittäjä? Tai kaipaako nykyinen järjestelmäsi päivittämistä?

Lataa esite Liikunnan alan toiminnanohjausjärjestelmästä.

Tehden Liikunta -toiminnanohjausjärjestelmä ja -kulunvalvonta sopii niin pienille kuin suuremmillekin liikunta-alan yrityksille. Lisäosia, kuten laskutus, voidaan ottaa käyttöön sitä mukaan kun niitä tarvitaan.

Tutustu tarkemmin Tehden Liikunta -toiminnanohjausjärjestelmän ominaisuuksiin!

 

Liikunta-alan asiakkaamme kertovat:

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten voit kehittää osaamistasi sekä millaisia apukeinoja nykyaikainen toiminnanohjausjärjestelmä voi antaa ostamiseen.

Nykyaikainen hankinta — viisi vinkkiä ostamiseen

Kokonaisuudessaan hankintatoimen onnistuminen pohjautuu juuri sinuun, joka sitä teet. Kun toiminnanohjausjärjestelmä on sinua palveleva kokonaisuus, ja siitä löytyy monenlaisia ominaisuuksia ja työkaluja ostamisen tueksi, työ helpottuu paljon.

Nummen Pyörä -pyöräliike käyttää Tehden-järjestestelmää laajasti.

Nummen Pyörä: “Tehden on tehnyt useammasta arjen osa-alueesta helpompaa”

Tehdeniä käytetään Nummen Pyörässä laajasti. ”Ajanvarausjärjestelmä on helpottanut tosi paljon huoltomiesten työtä. Me pystytään ottamaan huollot paljon tarkemmin vastaan ja erittelemään tarkasti myyntitilaukselle, esimerkiksi mitä tuotteita huoltoon halutaan”, myymäläesimies Aleksi Sanaksenaho kertoo.