Vastavalmistunut parturi-kampaaja ryhtyi sopimus­yrittäjäksi

Tehdenin palvelualojen tarpeisiin suunniteltu paketti sopii loistavasti kauneusalan sopimusyrittäjille. Lue Salon Tuiskun Riia Wahlbergin tarina.

Lukion jälkeen välivuottaan viettänyt liikunnallinen Riia Wahlberg mietti keväällä 2014 opiskeluvaihtoehtojaan, koska ovet fysioterapeutin koulutukseen eivät olleet auenneet ensi yrittämällä. Äiti ehdotti tyttärelleen parturi-kampaajan koulutusta, sillä tämä oli pienestä pitäen tykännyt laittaa siskojensa hiuksia. Riia innostui ideasta, päätti lähteä kokeilemaan – ja löysi itselleen ammatin, josta nauttii. Jälkikäteen ajateltuna valinta oli täysi kymppi luovalle tekijätyypille.

Valmistuttuaan kesän 2016 kynnyksellä parturi-kampaajaksi, 22-vuotias Riia pohti vaihtoehtoja harjoittaa uutta ammattiaan. Käytännössä vaihtoehtoja on neljä: parturi-kampaaja voi työllistyä palkallisena työntekijänä, perustaa oman liikkeen tai ryhtyä vuokratuoli- tai sopimusyrittäjäksi. Eri yrittäjyyden muodot(*) ovat alalla suosittuja, sillä palkkatöitä ei ole paljon saatavilla.

Riia haki ensisijaisesti työpaikkaa, ja saikin tarjouksen toisessa kaupungissa sijaitsevasta miesten parturiliikkeestä. Aloittelevana ammattilaisena hän ei kuitenkaan halunnut rajata asiakaskuntaansa ainoastaan miehiin, joten sopimusyrittäjyydestä tuli myös vaihtoehto. Sopimusyrittäjyyden kiemuroita selvensi samoihin aikoihin käyty keskustelu parturi-kampaajien Facebook-ryhmässä. Eräs opiskelija oli pyytänyt kokeneempia kertomaan, mitä sopimusyrittäjyydessä kannattaa ottaa huomioon, sekä hyvät että huonot puolet. Eniten jännitystä yrittäjyydessä herätti asiakkaiden saaminen ja toimeentulo, sillä opiskeluaikana oli ehtinyt kertymään vasta pieni asiakaskunta.

Lopulta verkostot osoittautuivat arvokkaiksi, sillä sopimusyrittäjä­paikkaa tarjonnut yrittäjä löytyi omasta Facebook-kaveripiiristä.

Googlattuaan kotikaupunkinsa Salon parturi-kampaamoita Riia soitti useisiin yrityksiin ja esitteli itsensä sekä asiansa. Kymmenkunta puhelua päättyi ennen kuin ehti kunnolla alkaakaan, tarvetta ei ollut. Soittokierros lannisti, mutta vain hetkeksi. Lopulta verkostot osoittautuivat arvokkaiksi, sillä sopimusyrittäjäpaikkaa tarjonnut yrittäjä Kirsi Monerris löytyi omasta Facebook-kaveripiiristä. Ennen juhannusta Riia oli jo täydessä työn touhussa.

Uusien asiakkaiden houkuttelemiseen ja näkyvyyden kasvattamiseen Riialla on useita keinoja. Sosiaalinen media on ollut alusta saakka vahvasti mukana tekemisessä. Ensin toimintaan valjastettiin henkilökohtaiset kanavat, mutta jälkeenpäin Riia loi yritykselle omat profiilit. Näin ollen kynnys seuraamiseen on pienempi eivätkä kaverit pääse heti kyllästymään yrittäjän hiuspäivityksiin. Facebookin ja Instagramin lisäksi Riia päivittää kouluaikana aloittamaansa blogia.

Puskaradio ja suosittelut ovat olleet tuoreelle yrittäjälle arvokkaita. Eräässä tapauksessa miehen hyvin leikattu tukka toi asiakkaaksi myös miehen tyttöystävän sekä äidin. Salolaisten Facebook-puskaradiossa on myös suositeltu Riiaa ja onpa hän itsekin rohkeasti kertonut vapaista ajoistaan, kun joku kaupunkilaisista on etsinyt hiustenleikkuupalveluita.

Asiakkaiden määrä on ollut positiivinen yllätys, vaikka hiljaisia päiviä mahtuukin viikkoon.

Sosiaalisen median rinnalla Riia käyttää myös perinteisempiä konsteja, kuten liikkeen eteen pystytettyä heti vapaista ajoista kertovaa kylttiä ja tapahtumiin osallistumista. Molemmat toimenpiteet ovat kannattaneet, kyltti on houkutellut ohikulkevia ihmisiä liikkeeseen ja tapahtumasta Riian bongasivat muutamat tyytyväiset asiakkaat, jotka olivat käyneet hänellä aiemmin koulun harjoituskampaamossa.

Asiakkaiden määrä on ollut positiivinen yllätys, vaikka hiljaisia päiviä mahtuukin viikkoon. Odotuksiin nähden Riia on kuitenkin tyytyväinen, mutta ei ole vielä pystynyt lopettamaan osa-aikaista palkkatyötään. Kahtena päivänä viikossa kampaajan työvälineistä täyttyvä essu vaihtuu pikaruokaravintolaketjun asuun. Täyspäiväiseksi sopimusyrittäjäksi Riia hyppää heti, kun on saanut hieman lisää asiakaskuntaa.

Kirsi iloitsee siitä, että Riian myötä asiakaskunta liikkeessä nuorenee, ja se taas tuo luonnollista jatkuvuutta yritykselle.

Salon Tuiskun pääyrittäjä, Kirsi Monerris, on ollut äärimmäisen tyytyväinen Riiaan, josta huokuu ulospäinsuuntautuneisuus, positiivisuus sekä innostuneisuus.

– On valtavan hienoa nähdä ihmisen nauttivan työstään! Laiskaksi Riiaa ei myöskään voi väittää, kertoo Monerris naurahtaen.

Vastavalmistunut ja kokenut ammattilainen oppivat jatkuvasti toisiltaan, ja on yhdessä käyty kouluttautumassakin. Kirsi iloitsee myös siitä, että Riian myötä asiakaskunta liikkeessä nuorenee – ja se taas tuo luonnollista jatkuvuutta yritykselle.

Riian vinkit parturi-kampaajaksi opiskeleville:

1. Panosta työssäoppimispaikkoihin

Pyri löytämään laadukkaat työssäoppimispaikat, joissa pääsee tekemään ja kehittymään. Pelkkä pölyjen pyyhkiminen ei vie uralla eteenpäin. Kysy toisilta opiskelijoilta vinkkejä ja kokemuksia, sekä käytä verkostoja hyödyksesi. On myös paljon itsestä kiinni, istuvatko asiakkaat harjoittelijan penkkiin – kerro rohkeasti olevasi opiskelija ja kysy saatko tehdä työn. Oman kokemukseni mukaan harva kieltäytyy.

2. Kerää asiakaskuntaa jo opiskeluaikana

Jälkiviisaana voin sanoa, että kannattaa aloittaa asiakaskunnan kerääminen mahdollisimman aikaisin. Lähde mukaan NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaan tai tee esimerkiksi viikonlopputöitä parturi-kampaajana. Samalla saat kokemusta ja kerrytät asiakaskuntaa tulevaisuutta varten.

Riian linkit:

(*)
Palkallinen työntekijä solmii työsuhteen yritykseen aivan kuten muillakin aloilla.

Yrittäjä toimii omissa tiloissaan ja vastaa itse yrityksen toiminnasta kaikkine kuluineen.

Vuokratuoliyrittäjä vuokraa tuolipaikan omassa liikkeessä toimivalta yrittäjältä, ja maksaa vuokratuolipaikastaan kiinteää vuokraa. Vuokratuoliyrittäjä solmii liikkeen pääyrittäjän kanssa sopimuksen, jossa määritellään mitä vuokra sisältää ja mitä kuluja vuokratuoliyrittäjä maksaa itse.

Sopimusyrittäjä toimii vuokratuoliyrittäjän tapaan toisen yrittäjän liiketilassa, mutta maksaa kiinteän vuokrasumman sijaan sovitun prosenttiosuuden tekemästään liikevaihdosta. Sopimusyrittäjän vuokraprosentti sisältää usein tilan lisäksi kaikki tarvikkeet aineista kassa- ja ajanvarausjärjestelmiin. Yleensä sopimusyrittäjä hankkii itse ainoastaan omat henkilökohtaiset työvälineet, kuten sakset.

Tehden Kauneus on kauneusalan tarpeisiin suunniteltu kassa- ja ajanvarausjärjestelmä, joka sopii myös niihin kampaamoihin, joissa toimii sopimusyrittäjiä. Kassan ja nettiajanvarausjärjestelmän lisäksi järjestelmä tarjoaa ratkaisut asiakasrekisterin ylläpitoon, työvuorosuunnitteluun, markkinointiin, tuote– ja varastonhallintaan sekä raportointiin.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten voit kehittää osaamistasi sekä millaisia apukeinoja nykyaikainen toiminnanohjausjärjestelmä voi antaa ostamiseen.

Nykyaikainen hankinta — viisi vinkkiä ostamiseen

Kokonaisuudessaan hankintatoimen onnistuminen pohjautuu juuri sinuun, joka sitä teet. Kun toiminnanohjausjärjestelmä on sinua palveleva kokonaisuus, ja siitä löytyy monenlaisia ominaisuuksia ja työkaluja ostamisen tueksi, työ helpottuu paljon.