PUF Design Market - Enemmän kuin kauppa

Tehdenin asiakastarina
25.10.2017 / Pauliina Uuttu


PUF Design Market yrittäjät Hanna Pennanen ja Matti Järvinen

Kuva: Maria Nyman


Yrittäjäpariskunta Hanna Pennanen ja Matti Järvinen perustivat vuonna 2015 suomalaisen muotoilun myymäläkonseptin. Idea yrityksestä syntyi viinilasillisella, vain kolme kuukautta sen jälkeen, kun pari oli tavannut toisensa. Idea lähti jalostumaan eteenpäin ja kaksi vuotta sen jälkeen PUF Design Market avattiin Turun Forum Kortteliin.


Hanna: Lähtökohtaisena ajatuksena on ollut esitellä kotimaista muotoilua, joka on laadukasta, käytännöllistä ja eettisesti kestävää. Samalla huomasimme, että jälleenmyynti on pitkään käytetty toimintatapa, mutta samalla myös aika kaavoihin kangistunutta. Pyrimme löytämään uudenlaisen tavan myydä tuotteita ja ennen kaikkea esitellä niitä suurelle yleisölle. Lähdimme ideoimaan tapoja toimia ja luomaan ennennäkemätöntä paikkaa esitellä suomalaisten muotoilijoiden tuotteita. Ei niin, että meillä on vaan kauppa, vaan mietittiin alusta asti, miten sen voisi tehdä toisin. Ja paremmin!


Kertokaa lisää konseptista. Miten se toimii?

Hanna ja Matti: PUF on vähän kuin sulatusuuni pop-upille, myyjäisille ja perinteiselle jälleenmyynnille. Ollaan pyritty hakemaan hyvät puolet kaikista - ja PUF on meidän näkemyksen mukainen lopputulos. Hommat on toimineet kaikin puolin erinomaisesti, sekä meille että tuotteiden tekijöille. Muun muassa uusille tekijöille tarjoamme myös helpon tavan testata omien tuotteiden myyntiä, verrattuna vaikka siihen että saisi tuotteet johonkin kauppaan tai perustaisi oman kaupan.

Matti: Käytännössä Puffin konsepti toimii niin, että vuokraamme tilaa kotimaisille brändeille ja suunnittelijoille. Minimivuokra-aika on kuukausi, joka tarkoittaa sitä, että täällä vaihtuu tekijät jatkuvasti. Koko kauppaa ei myllätä samalla kertaa uusiksi, vaan muutama tekijä vaihtuu kuukaudessa. Näin mielenkiinto säilyy sekä meillä että asiakkailla. Jos vaikka käy meillä kerran kuussa, niin jokaiselle kerralle löytyy uusia tuttavuuksia.

Hanna: Ja kaikilla tekijöillä on täällä selkeästi oma tilansa. Brändit eivät kilpaile keskenään. Kun ihminen tulee katsomaan jotain tiettyä tekijää tai brändiä, niin on mahdollisuus nähdä ne kaikki muutkin. Kaikki tukee toinen toisiaan.


Mitä mieltä olette kivijalkakaupan asemasta tänä päivänä. Kuoleeko kivijalkakauppa?

Matti: Sanoisin että päinvastoin, kivijalkakaupan asema ja sisältö vain muuttuu. Varmaan sellainen sukupolvenvaihdos on käynnissä tällä hetkellä ja me koetaan, että se on ihan luonnollista. Ehkä se vain tällä hetkellä ilmentyy laajemmin. Voi olla, että aika on jättänyt palvelun tai tuotteen osalta, tai on eläköidytty. En usko, että kivijalkakauppojen asema sinällään on heikentymässä, vaan tekemässä tilaa uudelle sukupolvelle.

Hanna: Kivijalkakauppa muokkautuu ja sillä on tarve muokkautua. Sille on varmasti syy, miksi osa karsiutuu pois. Mutta kyllä kivijalkakaupoilla on jo ihan kaupunkikulttuurisena tekijänäkin kysyntää.

Matti ja Hanna: Myymälä on myös tärkeä osa kanssakäymistä ihmisten kanssa. Asiakkaat pääsevät helposti kertomaan mielipiteensä sekä fiilistelemään tuotteita, ja me pääsemme kertomaan asiakkaille uusista tekijöistä ja niiden tarinoista. Varmasti kivijalkakauppa tässä vuosien aikana elää ja muuttaa muotoaan, mutta kyllä niitä vieläkin tarvitaan. Verkkokauppa taas tuo kaivattua monikanavaisuutta.


PUF Design Market


Tasapainoilua ja tulevaisuuden suunnitelmia


Minkälaisia haasteita yrittäjyydessä on?

Hanna: Ajankäytöllisiä haasteita. Välillä tuntuu, että aika loppuu kesken. Pikkuhiljaa on opeteltu, miten käyttää aikaa, että ei tee töitä 24/7. On pitänyt myös oppia, että ihan kaikkea ei voi tehdä, ainakaan sellaisella aikataululla, kuin haluaisi.

Matti: Ajankäyttö on toisaalta positiivinen haaste, ja kertoo hyvää, kun on kiirettä. Se on välillä haastavaa, kun pääsee vauhtiin ja voi syntyä paljonkin ideoita, että miten osaa poimia sieltä ne asiat, jotka on järkevää tehdä juuri nyt ja mitkä voi odottaa tai jättää toteuttamatta. Vaikka tulisi kuinka paljon siistejä juttuja, yhteistöitä ja mahdollisuuksia, niin parempi hoitaa muutamat jutut tosi hyvin, kuin että sohii joka puolella vähän.


Mitä iloja ja onnistumisia olette kokeneet yrittäjyydessä?

Matti: Päällimmäisenä tulee mieleen Fennia Prize -muotoilukilpailu, josta saatiin kunniamaininta konseptistamme kokonaisuudessaan. Se tapahtui suunnilleen vuosi sen jälkeen, kun PUF perustettiin. Fennia Prize on Suomessa yksi merkittävimpiä muotoilukilpailuja. Se oli aika hieno homma.

Hanna: Ja ylipäätään se, että ollaan saatu nämä kaikki tekijät meille ja luotua heihin hyvät suhteet. On myös ollut hienoa, että ollaan voitu palkata työntekijöitä ja päästy kehittämään Puffia entisestään.

Matti: Ja aika nopeasti ollaan päästy vakiinnuttamaan asemaamme Suomen muotoilukentällä. Kehitettävää on ihmisenä ja yrittäjänä, mutta ollaan saatu konsepti ja yritys pyörimään tosi mukavasti - ja näinkin nopeasti. Aika paljon on ollut epäilijöitä, mutta ollaan onneksi pystytty todistamaan epäilyt vääriksi.


Minkälaisia suunnitelmia teillä on tulevaisuudessa?

Hanna ja Matti: Paljon on tulevaisuuden suunnitelmia! Emme tykkää jumahtaa paikoillemme, joten aina pitää keksiä uutta ja laittaa asioita eteenpäin. Lanseerasimme kesällä oman PUF + TOMI -malliston graafisen suunnittelijan Tomi Leppäsen kanssa, ja sitä tulemme viemään eteenpäin. Verkkokauppa tullaan avaamaan ulkomaille ja kaikenlaisia muitakin, vielä salaisia suunnitelmia, on linjastolla!


Mitä vinkkejä antaisitte yrittäjyydestä haaveileville?

Matti: Yleistä uskallusta yrittää, koska mikä on pahinta mitä voi tapahtua? Suurin este on varmaan se, että ihmiset pelkäävät epäonnistumista. Sitä on ihan turha jännittää. Yrittäminen on vaan asioiden hoitamista, tekemistä, oppimista ja tekemistä eri tavalla.

Hanna: Kysyä vinkkejä ja neuvoa muilta. Tekeminen opettaa. Kannustan myös miettimään aina miten asioista saa omannäköisen, että ei lähde vaikka kopioimaan toista! Se on paljon kauaskantoisempaa.Vinkit kassan valintaan

6 tapaa miten nykyaikainen kassajärjestelmä tehostaa liiketoimintaa

Kirjoitimme oppaan, joka on tarkoitettu kaikille kassajärjestelmän hankintaa tai vaihtamista suunnitteleville. Oppaassa kerrotaan esimerkkien avulla, miten kassajärjestelmän valinta vaikuttaa liiketoimintaan ja sen kannattavuuteen.

Lataa maksuton opas tästä »


Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vuonna 1939 perustettu leipomo on perinteinen edelläkävijä | Tehden blogi

Vuonna 1939 perustettu leipomo on perinteinen edelläkävijä

Sivutoimisesta yrityksestä luonnonkosmetiikan huippubrändiksi, Biodelly | Tehden blogi

Sivutoimisesta yrityksestä luonnonkosmetiikan huippubrändiksi


Tietoa kirjoittajasta

Pauliina Uuttu

Markkinointipäällikkö
pauliina.uuttu@tehden.com
040 667 2099

Twitter @pauliinauuttu LinkedIn Pauliina Uuttu

Ladataan keskustelua

Ota yhteyttä

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Tutustu tietosuojatiedotteeseen.