Twitshot

Kassa tai toiminnanohjaus pilvessä
- mitä hyötyä?

14.4.2016 / Matti Pajula
 

Kassa tai toiminnanohjaus pilvessä - mitä hyötyä?

Pilvipalveluna tarjottavat ohjelmistot, alustat ja palvelut ovat kuuluneet jo pitkään jokapäiväiseen arkeemme. Tämä siis tarkoittaa sitä, että ohjelmistoa tai palvelua ei pääsääntöisesti asenneta omalle tietokoneelle tai muulle päätteelle, vaan sitä käytetään Internet-yhteyden ylitse. Useimmiten palveluun kirjaudutaan pelkällä nettiselaimella tai vaikkapa tabletille ladatulla sovelluksella.

Pilvi on pop, pilvi on cool, mutta mitä lisäarvoa se voi tuottaa esimerkiksi toiminnanohjauksen tai kassajärjestelmän suhteen? Vai onko tietokoneelle asennettu ohjelmisto tai liiketilan perällä pöhisevä serveri edelleen se paras vaihtoehto? Voiko nettiyhteyteen luottaa? Ovatko tärkeät tietoni varmasti turvassa?

Alla viisi syytä miksi kassajärjestelmä tai jopa koko yrityksen toiminnanohjausjärjestelmä kannattaa hankkia pilvipalveluna:
 

1. Käytä palvelua missä ja milloin vain

Haluat sitten tarkastella raportteja, varastoa tai tehdä myynti- ja ostotilauksia, pilvipalveluna toimivalla järjestelmällä se onnistuu vaikka kotisohvaltasi käsin. Käyttäjäoikeuksia ja muita rajoituksia voidaan toki tehdä, mutta järjestelmä ei ole paikasta riippuvainen. Ainoa mitä tarvitset, on Internet-yhteys.

Asennettavassa ohjelmassa tarvitset useimmiten pääsyn yrityksen tiloihin, jopa tietylle työpisteelle. Käytössä voi myöskin olla ”näppärä” etätyöpöytäyhteys salausavaimineen, jonka ylläpito hyvässä lykyssä työllistää yhden it-tukihenkilön.
 

2. Kaikki data reaaliajassa

Myynnit sekä tuote- ja varastotiedot ovat aina ajan tasalla. Olipa kyseessä sitten pieni kivijalkaliike tai iso valtakunnallinen myymäläketju. Pilvipalvelussa ei tarvita raskaita manuaalisia tai ajastettuja tietokanta-ajoja eri yksikköjen välillä.

”Myyntiedustaja Möttönen tekee kaupat viimeisestä kappaleesta tuotetta X ja syöttää myyntitilauksen järjestelmään jo asiakkaan luona. Sirpa pääkonttorilta puolestaan haluaisi ostaa kyseisen tuotteen itselleen ja meinaa pakata sen jo autoonsa, kun näkee järjestelmästä tuotteen olevan varattu / myyty.”
 

3. Apua, laitevika! Mitä nyt?

Ei hätää! Korvaava laite rikkoontuneen tilalle ja yhteys palveluntarjoajaan, joka pystyy asentamaan lisälaitteet (esim. maksupäätteen ja kuittitulostimen) etänä. Ei siis enää tuskaisia työaseman konfigurointeja ja ohjelmistoasennuksia.

”Vanhojen kassalaitteiden ja työasemien kanssa toimiessa ongelmilta ei voida välttyä. Kun maksutapahtumaan tarvittavia laitteita on kassalla useampia, vikojen todennäköisyys moninkertaistuu. Pienikin vika voi estää laitteen käyttämisen, ja korjaajaa saattaa joutua odottamaan muutaman päivän. Se tarkoittaa jo suuria kustannuksia pienellekin yritykselle.”
 

4. Ohjelmisto pitäisi päivittää

Perinteiset, laitteisiin sidotut kassa- tai toiminnanohjausjärjestelmät vaativat usein ongelmatilanteissa ammattikorjaajan apua ja tarvittavien päivitysten asentaminen niihin on aikaa vievää. Pilvipalveluna toimivassa järjestelmässä korjaajaa ei tarvitse odotella. Järjestelmään päästään käsiksi mistä vain, ja uudet versiot ja päivitykset voi ajaa vaikka yön aikana. Yleensä palveluntarjoaja vastaa siitä että asiakkaalla on käytössään aina uusin ohjelmistoversio.
 
 

”Kun työntekijä aamulla avaa koneen ja kirjautuu sisään pilvipalveluun, kaikki on valmista asiakkaiden palvelemista ja työntekoa varten.”
 

 
5. Missä tietoni ovat?

Pilvipalvelussa tieto on varmassa tallessa eikä varmuuskopioista tarvitse huolehtia. Esimerkiksi murtotapauksissa pilvipalveluna toimiva kassajärjestelmä on erittäin turvallinen vaihtoehto, koska perinteinen työasema tms. voidaan varastaa kaikkine tietoineen, mutta pilvipalveluratkaisussa data on turvassa salausten takana. Tietoihin ei voida murtautua, sillä ne eivät ole fyysisesti koneella. Tiukentuvista määräyksistä ja tietoturvasäännöksistä johtuen myös turvallisuusluokitukset ovat konesalipalveluntarjoajilla huippuluokkaa.
 

Pilveen mars!
 


Lue vinkit kassajärjestelmän valintaan

6 tapaa miten nykyaikainen kassajärjestelmä tehostaa liiketoimintaa

Kirjoitimme oppaan, joka on tarkoitettu kaikille kassajärjestelmän hankintaa tai vaihtamista suunnitteleville. Oppassa kerrotaan esimerkkien avulla, miten kassajärjestelmän valinta vaikuttaa liiketoimintaan ja sen kannattavuuteen.


Lataa maksuton opas tästä »


Saatat olla kiinnostunut myös näistä:

Alennusmyyntien miinat myymälöissä | Tehden blogi

Alennusmyyntien miinat myymälöissä

5 harhaluuloa pilvipalveluna toimivasta kassajärjestelmästä

5 harhaluuloa pilvipalveluna toimivasta kassajärjestelmästä


Tietoa kirjoittajasta

Matti Pajula


Matti Pajula

Twitter @PajulaMatti LinkedIn Matti Pajula

Ladataan keskustelua

Ota yhteyttä

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Tutustu tietosuojatiedotteeseen.