Miten tehdä inventaario myymälässä?

21.12.2017 / Pauliina Uuttu


Miten tehdä inventaario myymälässä? | Tehden blogi


Useimmissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tilikausi on yksi kalenterivuosi. Tilikauden päättymistä eli tilinpäätöstä varten myymälässä on tehtävä lakisääteinen inventaario. Jos yrityksesi tilikausi on päättymässä etkä ole vielä tehnyt inventaariota, lue tästä muistutukseksi miten ja miksi inventaario tehdään.


Inventaario on lista kaikista yrityksen myytävistä tuotteista ja materiaaleista. Inventointi tarkoittaa tuotteiden laskemista. Inventaariossa lasketaan jokaisen tuotteen kappalemäärä. Inventaariossa selviää myös mahdollinen hävikki, eli hävinneiden tai varastettujen tuotteiden määrät.

Inventaario on tehtävä myymälässä lakisääteisesti kerran vuodessa tilinpäätöstä varten, mutta sen voi tehdä useamminkin. On suositeltavaa tehdä pienempiä inventaarioita jatkuvasti ympäri vuotta, jotta järjestelmissä pysyy oikeat tuotesaldot. Inventointi kannattaa suorittaa myös tuotteita vastaanottaessaan, sillä keräilyvirhe on voinut sattua lähettäjän päässä.

Nykyaikaisissa kassajärjestelmissä on inventaariota helpottavia ominaisuuksia, joiden avulla lakisääteisen inventaarion sekä pienempien inventaarioiden tekeminen pitkin vuotta on helppoa. Järjestelmistä löytyy myös automaattisia toimintoja, jotka hälyttävät jos jonkin tuotteen määrä vähenee ja sitä pitäisi tilata lisää. Automaattisten toimintojen vuoksi on tärkeää pitää tuotesaldot ajantasaisina jatkuvasti.

Inventaarion voi tehdä kassajärjestelmän varastonhallintaa apuna käyttäen tai kirjaamalla tiedot vaikka exceliin.


Inventaariolistaan merkitään seuraavat tiedot:

  • nimike
  • määrä
  • veroton á-hinta
  • veroton hinta yhteensä

Inventaarioon merkitään myös päiväys sekä inventoijan allekirjoitus.


Itse valmistettujen tuotteiden kohdalla hinnaksi merkitään kustannuslaskennalla saatu hinta, joka sisältää hankinnan ja valmistuksen arvonlisäverottomat kulut.

Inventaarion tiedot toimitetaan kirjanpitäjälle tilinpäätöstä varten. Jos jokin asia inventaariossa mietityttää, kysy neuvoa kirjanpitäjältä


Jos inventaarion tekeminen on hermoja raastavan työläs prosessi vuodesta toiseen, voi kassajärjestelmän vaihtaminen tuoda asiaan helpotuksen. Jos haluat lisätietoja Tehdenin kassajärjestelmästä voit lukea lisää, ladata kassajärjestelmän oppaan tai varata ajan etäesittelyyn.Saatat olla kiinnostunut myös näistä:


Tietoa kirjoittajasta:

Pauliina Uuttu

Markkinointipäällikkö
pauliina.uuttu@tehden.com
040 667 2099

Twitter @pauliinauuttu LinkedIn Pauliina Uuttu

Ladataan keskustelua

Ota yhteyttä

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Tutustu tietosuojatiedotteeseen.