Biodelly Oy - Sivutoimisesta yrityksestä luonnonkosmetiikan huippubrändiksi

Tehdenin asiakastarina
20.7.2017 / Pauliina Uuttu
Kuvaaja: Maria Nyman


Biodelly, Tanja Kipinoinen

Yksi tämän päivän tunnetuimmista luonnonkosmetiikan yrityksistä Suomessa, Biodelly Oy, sai alkunsa kun teknologiayrityksessä asiantuntijan työhön tylsistynyt Tanja Kipinoinen mietti, mitä oikeasti kiinnostavaa hän haluaisi tehdä.

Kipinoinen oli aina ollut kiinnostunut kosmetiikasta. Hän luki kaikki naistenlehdet - silloin kun lehtiä vielä luettiin, ja osti niissä mainostettuja kosmetiikkatuotteita.

“Ajatus luonnonkosmetiikasta tuli jostain ja se alkoi heti kiinnostaa tosi paljon. Tutustuin siihen paremmin ja se alkoi tuntumaan järkevältä. Siitä syntyi idea luonnonkosmetiikan verkkokaupasta”, kertoo Kipinoinen yritysideastaan.

Kaikki alkoi verkkokaupasta

Kipinoinen olisi halunnut heti perustaa myymälän, mutta koska hän oli vielä töissä muualla, se ei ollut mahdollista. Vuonna 2009 Kipinoinen perusti verkkokaupan, jota pyöritti sivutoimisesti päätyön ohella. Vielä kuitenkin samana vuonna hän jäi pois teknologiayrityksen palveluksesta. Kipinoinen sai lapsia ja oli kotona neljä vuotta. Ja samanaikaisesti pyöri kasvava verkkokauppa.

Ensimmäisen lapsen synnyttyä Kipinoinen pyöritti verkkokauppaa kotoaan. Työt tehtiin samalla, kun heijattiin sitterissä istuvaa vauvaa. Yhden lapsen kanssa kuvio toimi, mutta toisen lapsen synnyttyä, oli vuokrattava erillinen varasto verkkokauppaa varten. Silloin palkattiin ensimmäinen osa-aikainen työntekijä. Kipinoinen hoiti tietokoneella tehtävät työt itse kotoa käsin.

Kotona työskentelyssä ja osa-aikaisuudessa oli omat haasteensa. Hän tunsi usein olevansa väärässä paikassa: kun teki töitä, tuntui että pitäisi olla lasten kanssa ja kun oli lasten kanssa, tuntui että pitäisi tehdä töitä.

“Yrityksen eteen ei ehtinyt tekemään tarpeeksi töitä, kehittämään ja muuta. Samaan aikaan kuitenkin kilpailu koveni ja luonnonkosmetiikan buumi lähti kasvuun. Mutta jotenkin se siinä pyöri. On ollut uskollisia asiakkaita”, kertoo Kipinoinen kiitollisena.

Nyt asiakasta palvellaan monikanavaisesti

Vuonna 2015 Kipinoinen hyppäsi puikkoihin kokopäiväisesti ja lähti kehittämään yrityksen toimintaa tosissaan. Sen ansiosta myös liikevaihto alkoi reippaasti kasvamaan. Turun kalliit tilavuokrat sekä perheen ja työn yhdistämisen hankaluus jarruttivat kuitenkin vielä myymälän avaamista.

Äitienpäivänä toukokuussa 2016 verkkokaupan varastoon murtauduttiin. Varastosta vietiin kaksi tietokonetta. Murron yhteydessä Kipinoinen katsoi Turun vuokramarkkinoita taas pitkästä aikaa, huomasi nykyisen liiketilan ja siitä se sitten lähti. Myymälä avattiin Turun Rauhankadulle elokuussa 2016.

Kivijalkakauppojen kuolemaan liittyvistä keskusteluista Kipinoinen ei ole moksiskaan. Hän uskoo monikanavaisuuteen, eli siihen että asiakkaita palvellaan niissä kanavissa ja paikoissa, joissa asiakkaat mieluiten ovat palveltavana. Myymälä on kasvattanut yrityksen liikevaihtoa 20-25 %, joten kasvokkain palveltavia asiakkaita kyllä riittää. Ja onpa asiakkaaksi tullut myös vanhempia asiakkaita, sellaisia jotka eivät verkkokaupassa shoppaile.


Biodelly, Tanja Kipinoinen


Kehitystä, kasvua ja iloa arkeen

Kipinoisella on parhaillaan ratkaistavana haaste verkkokaupan logistiikkaan liittyen. Vuokratako varastotila ja palkata logistiikkahenkilö vai ulkoistaako varaston pyörittäminen. Kun haaste on ratkaistu, suunnitelmissa voi siirtyä eteenpäin. Ja niitähän riittää! Tarkoituksena on laajentaa verkkokauppaa ulkomaille. Sivut pitäisi kääntää ainakin englanniksi ja ehkä ruotsiksi. Myös myymälän myyntiä aiotaan kasvattaa ja avata oma luonnonkosmetiikan hoitola.

“Mutta ensin pitää saada verkkokauppa paketoitua. Ja hoitolaan pitäisi löytää sopiva kosmetologi sopimusyrittäjäksi saman brändin alle. Hoitola vaatii myös rauhallisen tilan, ehkä erillisen myymälästä”, maalailee Kipinoinen tulevaisuuden kehityskohteitaan ja paljastaa jo silmäilevänsä sopivia tiloja. “Riippuu kuitenkin paljon sopivan tilan löytymisestä, toteutuuko hoitola tänä vuonna vai kolmen vuoden päästä”, toteaa Kipinoinen suunnitelmistaan.

Yrittäjyyden iloista ja onnistumisista kysyttäessä Kipinoinen kertoo saavansa hyvän mielen, kun pystyy tuottamaan iloa ihmisten arkeen. Hän kertoo saavansa paljon positiivista palautetta liikkeestä, valikoimasta ja tunnelmasta. “Mä niin tykkään käydä täällä teidän myymälässä”, sanovat asiakkaat. Se on musiikkia kauppiaan korville.

Onnistumisiin Kipinoinen laskee myös muun muassa erilaiset kampanjat ja niiden toteutumat myynnillisesti, mutta alleviivaa kuitenkin, että onnistuminen ei ole pelkkää rahan kyttäämistä.

“Ja yksi asia, mikä tuottaa iloa, on uudet tuotteet. Niistä jaksan innostua ihan joka kerta!”, naurahtaa Kipinoinen iloisesti.

Syy, miksi Kipinoinen innostuu uusista tuotteista edelleen, on hänen kokeileva luonteensa. On ihmisiä, jotka hyvän tuotteen löydettyään, ostavat saman tuotteen vuodesta toiseen. Ja se on heidän juttu. Kipinoinen ei ole koskaan ollut sellainen. Siksi hän ei osaa nimetä lempituotettaan, mutta kertoo Lily Lolon mineraalimeikkisarjan olevan yleisesti sellainen, johon hän palaa aina uudelleen.


Biodelly, Tanja Kipinoinen


Muutaman ihonhoidon vinkinkin Kipinoinen antaa:

Jos haluaa nopeasti hyviä tuloksia ihoon, kannattaa lopettaa vaahtoavan ja geelimäisen puhdistusaineen käyttö ja ottaa käyttöön joku lempeämpi puhdistusmaito. “Ja sit moni sanoo, “että ei se naama tuu puhtaaksi”, niin kyllä se tulee. Varsinkin jos käyttää vielä lisänä musliiniliinaa”, opastaa Kipinoinen.

“Ja sitten kasvoveden käyttö. Ihoa täytyy puhdistaa riittävän hellävaraisesti ja käyttää kasvovettä. Kasvovesi tekee jo ihmeitä monen iholle. Jos on näppyjä, aletaan helposti käyttämään hirveän vaahtoavia ja voimakkaita tuotteita, mutta usein siinä mennään vaan pahempaan suuntaan. Kannattaa olla hellävaraisempi omaa ihoa kohtaan, eikä raastaa sitä voimakkailla puhdistusaineilla”, ohjeistaa Kipinoinen, ja saa samalla liikkeessä asioivan nuoren naisen kysymään myyjältä lisää kasvovesistä.

"Usko itseesi, ole rohkea ja hanki hyvät tukijoukot"

Lopuksi pyydän Tanja Kipinoista antamaan vinkin yrittäjyydestä haaveilevalle. Kipinoinen naurahtaa hyväntuulisesti. Hän ei tiedä, onko sopiva antamaan vinkkejä, koska on itse sellainen, että menee vaan ja tekee.

“Jos sulla on joku hyvä idea, niin kokeile sitä. Tee, äläkä mieti liikaa. Mutta onhan siinä toki toinen puoli, että olisi hyvä olla jotkut laskelmat tehtynä. Ennen kaikkea usko itseesi, ole rohkea ja hanki hyvät tukijoukot”, päättää Kipinoinen lempeän tarmokkaasti.

******

Samanlaisella päättäväisyydellä Kipinoinen johtaa luonnonkosmetiikan huippubrändiä, Biodellyä.Vinkit kassan valintaan

6 tapaa miten nykyaikainen kassajärjestelmä tehostaa liiketoimintaa

Kirjoitimme oppaan, joka on tarkoitettu kaikille kassajärjestelmän hankintaa tai vaihtamista suunnitteleville. Oppaassa kerrotaan esimerkkien avulla, miten kassajärjestelmän valinta vaikuttaa liiketoimintaan ja sen kannattavuuteen.

Lataa maksuton opas tästä »


Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä yhteistä on yrittäjällä ja polkupyöräilijällä?

Mitä yhteistä on yrittäjällä ja polkupyöräilijällä?

Vastavalmistunut parturi-kampaaja ryhtyi sopimusyrittäjäksi: Eniten jännitti asiakaskunnan kerääminen"


Vastavalmistunut parturi-kampaaja ryhtyi sopimusyrittäjäksi


Tietoa kirjoittajasta

Pauliina Uuttu

Markkinointipäällikkö
pauliina.uuttu@tehden.com
040 667 2099

Twitter @pauliinauuttu LinkedIn Pauliina Uuttu

Ladataan keskustelua

Ota yhteyttä

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Tutustu tietosuojatiedotteeseen.